top of page
Search

Adolescentul despre adolescență Autor: un adolescent anonim

Teen Students

Adolescenta... Este perioada in care iau fiinta anumite procese, reprezentand o etapa anevoioasa pentru cei care ajung sa o experimenteze. Adolescenta reprezinta, conform anumitor sondaje, cel mai pronuntat segment din viata noastra ca oameni.

Procesele, care implica anumite schimbari radicale, ajung sa apuna in parte tot in perioada adolescentei, la finalul ei, pe la varsta de 19-20 de ani, echivalentul clasei a 12-a, perioada caracterizata ca fiind dificila, datorita unei amplificari ale unor presiuni venite din 3 “lumi” cu care iau contact oamenii: familia, scoala, societatea.

Aceste 3 “lumi” (familia, scoala, societatea) sunt in “fierbere” in timpul clasei a 12-a datorita presiunilor pe care le simte adolescentul vizavi de ele.

Famlia este un element extrem de important si necesar in suportul elevului, adolescentului. Acest sprijin poate sau nu, exista. Acest lucru se intampla datorita unor diferente de gandire, educatie, moralitate etc. Tot familia reprezinta si un loc de descarcare a unor trairi, sentimente, mai mult sau mai putin neplacute petrecute in interiorul sau in afara ei. Inaccesibilitatea de a se destainui fara ca adolescentul sa fie criticat poate aparea in multe familii. Consecintele pot avea un efect negativ asupra elevului. Interiorizarea si presiunea simtita de catre acesta sunt inevitabile. O alta presiune resimtita de catre elevul de clasa a 12- a reprezinta o indeplinire a asteptarilor venite din partea parintilor cu privire la domeniul academic si la realizarea acestuia pe diferite planuri semnificative. Parintii tind sa isi motiveze copilul prin diverse metode pentru a reusi ca oameni, o metoda fiind aceea de a le atrage atentia, de a le face morala, de a-i critica dur pentru anumite aspecte, ajungandu-se la jigniri in anumite situatii. Refularea sentimentelor de incompetenta, din nou, sunt inevitabile. Existenta cazurilor in care parintii incearca o motivare corespunzatoare sunt si ele existente.

Aflandu-se pe celalat plan, societatea este vazuta de catre elevul de clasa a 12-a un motor pentru stabilirea relatiilor, o zona de intagrare si orientare. Presiunea in aceasta “lume” este prezenta deoarece in clasa a 12-a incepe o modelare a adolescentului intr-o persoana adulta apartinatoare adevaratei societati. Eforturile in ceea ce priveste integrarea viitorului membru al “adevaratei” societati difera de la un adolescent la altul. Acest fapt depinde de ierarhia sociala, educationala al acestuia. Cu cat situatia sociala a familiei este deficitara, cu atat parcurgerea drumului spre o soceiatate mai inalta, adecvata dorintelor proprii este mai dificila.

Scoala, care reprezinta mediul de desfasurare a potentialului intelectual, locul de acumulare a informatiilor, poate avea o influenta destul de semnificativa asupra adolescenului. In cadrul acesteia, elevul de clasa a 12-a este oarecum fortat spre a depune efortul necesar spre a-si croi un rost in societate. Presiunea este transmisa si de catre familie, ale caror asteptari pot varia. Clasa a 12-a se prezinta ca fiind anul in care adolescentul, elevul se confrunta cu ceva nou, si anume cu un sfarsit de etapa si intrarea intr-o alta, extrem de importanta. Este anul in care isi da ultimele examene scolare, aceastea fiind reprezentate de Bacalaureat. Acestea implica involuntar un stres pentru elevul de clasa a 12-a pentru faptul ca ajunge sa constientizeze importanta acestuia in viitorul lui, implicate fiind societatea si familia. Concurenta, o alta problema aparuta in calea lui este intr-un fel o motivatie, iar in altul o presiune.

Pentru a intelege mai bine imbinarea acestor trei planuri putem incerca sa privim prin lentila oculara a unui adolescent care este formata din 3 culori. Culorile contin o concentratie egala cu presiunea simtita din aceste planuri(familia, societatea, scoala). Cu cat aceste culori prezinta o concentartie mai mare, cu atat lentila manifesta o presiune oculara simtita puternic de catre elev. Presiunea simtita afecteaza intr-o anumita masura “privirea" unor situatii clar si limpede de catre adolescent. De aceea, acesta poate avea uneori nevoie de ajutor in luarea unor decizii vizavi de viitor.

In concluzie, planurile evidentiate sunt extrem de semnificative, avand o importanta majora in ceea ce priveste elevul de clasa a 12-a, datorita impletirii si conexiunii ce se stabileste intre ele.

Комментарии


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Citeste ultimele articole
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page