top of page
Search

Cum ne ajutãm copilul sã se adapteze eficient ȋn contextul mutãrii ȋntr-o altã ţarã

Updated: Sep 17, 2021

Cum ne ajutãm copilul sã se adapteze eficient ȋn contextul mutãrii ȋntr-o altã ţarã

autor: Corina Cotoi

Decizia de a vã muta ȋntr-o altã ţarã nu este una ușoarã. Deseori aceasta implicã confruntarea cu situaţii stresante și o schimbare majorã atât pentru adulţi, cât și pentru copii, dar uneori nu poate fi evitatã și, de aceea, este necesar sã gãsim mijloacele potrivite de a face faţã schimbãrii și de a ne ajuta copilul sã se adapteze cu success noului mediu fizic, cultural și social.

Emigrarea implicã confruntarea cu limite interpersonale, lingvistice, de comunicare, sociale și culturale. Aceste structuri noi, precum și faptul cã 'emigrantul' trebuie sã ȋnveţe sã ȋnţeleagã și sã accepte diferenţele, au ca rezultat acumularea sentimentelor de stres, eșec și frustrare. Devenind membrul unui grup minoritar ȋn ţara gazdã, grija pentru rudele și prietenii rãmași ȋn ţara de origine, teama de a nu face faţã noilor cerinţe și diversele premise culturale conflictuale pot reprezenta motive reale de stres. (Uma, 1994).

Dificultatea și stresul asociate cu relocarea ȋntr-o altã ţarã, precum și procesul lent de adaptare culturalã sunt la fel de dificile atât pentru copii, cât și pentru adulţi. În cazul copiiilor, ȋnvãţarea unei limbi noi, adaptarea la un sistem educaţional nou, legarea de noi prietenii, frica de a fi respinși din cauza faptului cã sunt diferiţi, ȋnvãţarea jocurilor noi și, ȋn special, pierderea fundaţiei de suport social (prietenii și familia de acasã) sunt, de asemenea, factori de stres care nu trebuie ignoraţi de pãrinţi, chiar dacã, uneori, copiii nu reușesc sã ȋși verbalizeze problemele. Din pãcate, uneori adulţii nu acordã importanţã nici pregãtirii adecvate a copiiilor pentru relocare și nici nu le acordã ajutorul necesar pentru adaptarea la aceastã schimbare majorã nu doar geograficã, ci și a de domiciliu, de școalã, de prieteni, limbã, interacţiune sociale.

Iatã câteva modalitãţi simple de a facilita adaptarea copiiilor la aceastã schimbare și de a ne asigura o tranziţie de succes de la ţara de origine la ţara gazdã.

Vorbește cu copilul

Este important sã explicãm cu calm și ȋncredere ȋn propria decizie copilului motivele relocãrii pentru a-i crea sentimentul de siguranţã cu privire la viitoarea schimbare. Prezentaţi relocarea ȋntr-o luminã pozitivã și atractivã și acordãţi-i timp copilului sã se obișnuiascã cu ideea și sã punã oricâte ȋntrebãri ar dori.

Pregãtirile

Chiar dacã copiii nu ar trebui implicaţi ȋn luarea deciziei cu privire la relocare (probabil cã aceastã decizie a fost motivatã de o schimbare a locului de muncã și nu poate fi evitatã, iar un rãspuns nefavorabil acum va face mult mai dificil procesul ulterior de acceptare a schimbãrii), ȋncurajaţi-i sã decidã ce haine, jucãrii sau cãrţi de povești vor sã ȋmpacheteze pentru noua casã. Asiguraţi-vã cã știu ce se ȋntâmplã și cã percep faptul cã și ei au un rol important ȋn procesul relocãrii.

Prietenii și familia

Pierderea legãturii zilnice cu familia și prietenii este de cele mai multe ori un factor de stres pentru copii. Asiguraţi-vã cã vor petrece suficient timp alãturi de cei dragi ȋnainte sã plece. Folosiţi orice mijloace disponibile pentru a ajuta copilul sã menţinã legãtura cu fundaţia lui de suport social: email, videoconferinţe, scrisori, telefoane.

Noua casã

Încercaţi sã recreaţi mediul familiar de acasã folosind fotografii de familie sau organizând, dacã este posibil, camera copilului ȋntr-o manierã asemãnãtoare cu vechea lui camerã.

Noua școalã

Acordaţi o atenţie deosebitã pregãtirii copilului pentru noua școalã. Explicaţi-i clar noile reguli și toate schimbãrile ce pot surveni, oferindu-i sprijin, ȋncurajare și motivaţii eficiente. Nu uitaţi sã discutaţi zilnic cu el despre evenimentele din cursul zilei și despre emoţiile lui cu privire la școalã, colegi și profesori.

Prieteni noi

Folosiţi orice ocazie aveţi pentru a vã ajuta copilul sa intre ȋn contact cu alţi copii. Mergeţi ȋn parcuri, locuri de joacã, participaţi la activitãţi potrivite vârstei alãturi de alţi copii, invitaţi copiii vecinilor la voi acasã, ȋncurajaţi ȋntâlnirile cu colegii de școalã și luaţi legãtura cu alte persoane aflate ȋn aceeași sitaţie ca voi. Legarea de prietenii este un pas important ȋn asigurarea unei adaptãri ușoare a copilului la noul mediu.

Descoperã

Faceţi-vã timp pentru a explora ȋmpreunã cu copilul noul oraș și noile ȋmprejurimi ȋntr-un mod plãcut și amuzant.

Bibliografie

Jones R.T., Fiore M., Talwalkar (1995), Young Children's Adaptive Coping

Uma A. Shenoy (1996) , In Moving to a New Country; Children and Adolescents' Adaptation

 
 
 
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Citeste ultimele articole
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page